Iran förbjuder engelskundervisning för yngre barn

1:39 min

I Iran uppges 3700 personer ha gripits i protestvågen förra veckan, det är betydligt fler än vad som tidigare sagts.

Den förhållandevis reformvänlige presidenten Rouhani har kritiserat Irans konservativa och sagt att den äldre generationen inte kan bestämma hur de unga ska leva sina liv. Och presidentens försonliga ton står i skarp kontrast till landets högste ledare som verkat för att Iran ska förbjuda undervisning i Engelska på lågstadiet.

Ayatollah Khamenei har länge hävdat att undervisning i engelska för barn är en form av västerländsk kulturell infiltration, en kulturinvasion. Och i går tillkännagav utbildningsministeriet i Iran att man har infört förbud mot engelska på lågstadiet. Engelskundervisning tillåts först från 12 års ålder, och att de iranska skolor som erbjuder engelska extralektioner efter skolan bryter mot reglerna.

President Rouhani är inte för detta förbud, tvärtom har han sagt att unga människor behöver engelska i yrkeslivet. Men Rouhani har inte makt att stoppa förbudet. Och den reformvänlige presidenten gick också emot landets konservativa i ett ovanligt skarpt utspel där han sa att vi kan inte diktera de yngre generationernas livsstil.

De som demonstrerade över hela landet gjorde det för att de vill ha ett bättre liv, sade Rouhani. Det vore fel att hävda att de bara är ute efter en bättre ekonomi – det är en förolämpning mot folket, sade Rouhani och antydde att demonstranterna inte skulle nöja sig med mer pengar om till exempel internet är helt blockerat i Iran.

En reformvänlig parliamentsledamot sa i dag på förmiddagen att så många som 3 700 personer har gripits under protestvågen som inleddes den 28 december, det vill säga långt fler än vad som tidigare sagts.

Enligt sociala medier har tre av de gripna dött i det ökända Evinfängelset i Teheran. En av dem, är en 22 årig man som enligt myndigheterna begick självmord i fängelset.