Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

17 min

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla, samt feghet, säger Lars Ohly till Ekot.

Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin kommenterar utträdet i en skriftlig kommentar:

– Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang. 

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha ofredat henne sexuellt på en partifest i september förra året.

Lars Ohly nekar till anklagelsen men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit "alltför närgången och efterhängsen" mot kvinnan.

Saken polisanmäldes men polisen fann inte skäl att gå vidare med ärendet.

– Ingen utredning har gjorts, ingen har frågat efter min version. Bakgrunden är ju den polisanmälan som gjordes mot mig och det olämpliga beteende jag visade på en fest i Malmö i slutet av september. Man har inte varit intresserad av det utan gått direkt på åtgärder, som att bannlysa mig från partiarrangemang, säger han.

– Jag är otroligt ledsen. Hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle hamna i en situation där jag ens överväger att lämna det här partiet. Men det är det enda rätta jag kan göra, säger Lars Ohly.