IBS-diagnos för Calle Halfvarsson – OS inte i fara

Calle Halfvarsson hoppade av Tour de Ski.
Nu står det klart att han har drabbats av IBS.
Enligt Svenska skidförbundet är hans deltagande i OS inte i fara.

Förra torsdagen hoppade Calle Halfvarsson av Tour de Ski.

– Så fort jag anstränger mig känns det som att jag river upp ett sår i magen, sade 28-åringen till Expressen då.

Nu har en undersökning visat att skidstjärnan drabbats av IBS, "Irritable bowel syndrome". Med andra ord lider han av lättretlig och överkänslig mage och tarm. Svenska skidförbundet skriver däremot att ett deltagande i Pyeongchang-OS i februari inte är i fara.

"Denna diagnos medför inte ett hinder för Calles framtida möjligheter att utvecklas som skidåkare och vi ser goda möjligheter för att symptomen inom en snar framtid kommer att klinga av och att han därefter kan förbereda sig inför kommande OS", skriver Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Hur det påverkar hans tävlingsschema inför OS är oklart. Halfvarsson är inte med i sprinttävlingen i Dresden i helgen. Därefter återstår två världscuptävlingar före OS - 20-21 januari i slovenska Planica och 27-28 januari i österriska Seefeld. OS invigs den 9 februari.

Fakta: IBS

IBS står för "Irritable bowel syndrome" och är en funktionell störning i mag-tarmkanalen. Sjukdomen skapar buksmärtor, förstoppning, gasbesvär och diarré. Upp emot 10 till 15 procent av Sveriges befolkning har IBS och därför kan det räknas som en folksjukdom.

Källa: Mag- och tarmförbundet.