Pressmeddelande 2018-01-10

Katrin Säfström blir ny kanalchef för P4 Sörmland

Katrin Säfström blir ny kanalchef för P4 Sörmland. Hon är i dag chefredaktör för Kvällsposten i Malmö och har tidigare varit bland annat tidningschef och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda i Örebro, Länstidningen i Södertälje och chefredaktör för Folket i Eskilstuna.

I Katrin Säfström får P4 Sörmland en driven chef med starka rötter både i Sörmland och i lokaljournalistiken. Hon kommer ursprungligen från Stockholm men jobbade fram till 2011 på tidningen Folket i Eskilstuna i drygt 20 år, i olika roller och de sista tio åren som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Lokaljournalistiken är central i hennes ledarskap och tanke om medielandskapet:

– Jag har alltid brunnit mest för den lokala journalistiken. Det nära, som berör människor och som faktiskt kan ha betydelse i deras vardag. Men lokaljournalistiken ska också handla om att få folk att känna igen sig. Förtroendet måste finnas där, för att man ska längta efter en ny uppdatering. Kort sagt lära känna sin publik och veta vad de förväntar sig, men också kunna utmana och beröra, säger Katrin Säfström.

Katrin Säfström har en lång meritlista från tidningsbranschen. Före chefsredaktörsjobbet på Kvällsposten, där hon också suttit i Expressens redaktionella ledning, var hon tidningschef och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda i Örebro mellan 2013 och 2016. Dessförinnan var hon tidningschef och ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje 2011 till 2013, samt chefredaktör för Folket i Eskilstuna, 2001 till 2011.

Hon är från början utbildad inom statsvetenskap och informationskunskap vid Stockholms universitet, följt av Poppius journalistskola. Hon har också utbildat sig till diplomerad coach i coachande ledarskap och har genomgått löpande chefsutbildning inom Promedia och Stampen.

2015 tilldelades hon Eskilstuna kommuns förtjänstmedalj ”för gagnerik gärning” i kategorin samhällsinsatser, och 2000 fick hon utmärkelsen ”Eldsjäl” av Länsstyrelsen i Sörmland för jämställdhetsjournalistik. Parallellt med chefsjobben har hon också haft flera uppdrag inom Tidningsutgivarna och även suttit i TU:s styrelse, 2014-16.

Katrin Säfström ser fram emot att få återvända till välbekanta trakter:

– Att åter igen få jobba i det län där jag bott och verkat i större delen av mitt vuxna liv är otroligt roligt. Att dessutom jobba med radio och med ett Public service-uppdrag ser jag som spännande. I en tid när media är ifrågasatt och mediebolagen utsätts för extrem konkurrens har Public service en alltmer viktig roll. Just radio känns extra inspirerande, med sin möjlighet till snabbhet och historia av live-närvaro långt innan andra medier ens visste vad begreppet innebar. På så vis känner jag att radio är ett enormt modernt medieslag och har alla möjligheter i en digital värld, säger hon.

– Det har varit roligt av vara en del av Expressens framgångsrika journalistiska organisation och jag har lärt mig mycket under min tid här. Jag kommer framför allt att sakna Kvällspostens entusiastiska och proffsiga medarbetare i Malmö. 

Katrin Säfström efterträder Pia Lille som kanalchef för P4 Sörmland. Pia Lille rekryterades i höstas till SR Kultur och Samhälle.

– I Katrin Säfström får P4 Sörmland en trygg och stark publicist, som brinner för det lokala och som har blick för en journalistik som sätter det lokala i ett större sammanhang, där allt fler trådar knyts samman mellan det lokala och globala. Hon är en entusiastisk ledare som både är tydlig och har förmåga att skapa engagemang runt omkring sig, säger Jakob Sillén, områdeschef för Sveriges Radio Mälardalen där P4 Sörmland ingår.

Katrin Säfström tillträder tjänsten som kanalchef under våren.

FOTO: Katrin Säfström (FOTO: Privat)

För ytterligare kommentarer: Katrin Säfström: 073-633 95 82 eller Jakob Sillén, områdeschef Mälardalen: 070-827 86 52