Vittsjö

Mild vinter drabbar skånskt skogsbruk hårt

1:07 min

Den senaste tidens kraftiga nederbörd ställer till det för det skånska skogsbruket. Fortsätter det här kommer det bli riktigt svårt, säger Peter Nilsson, Sydved.

Avverkning, föryngring och annat skogsarbete är en stor utmaning under ihållande nederbördsperioder. De senaste månaderna har varit synnerligen svåra i Skåne. 

Den blöta marken gör stora områden otillgängliga, då de uppemot femton ton tunga maskinerna riskerar att skapa körskador i marken och orsaka kvicksilverutsläpp. 

– Den tuffa utmaningen är att inte förstöra marken och lämna ett gott jobb efter sig, säger Anders Söderberg som kör virke utanför Vittsjö. 

För att skona sig mot eventuella skador väljer inköparen ut områden som inte är lika känsliga för nederbörd, men runt om i Skåne börja dessa att sina. Och det får konsekvenser för hela skogsnäringen. 

– Industrierna börjar stå tomma. Sågverken har svårt att få sitt timmer, pappersbruken har svårt att få sin massa. Fortsätter det såhär kommer det bli riktigt svårt, säger Peter Nilsson, Sydved.