Tele2 och Comhem går ihop

2:10 min

Mobiloperatören Tele2 och bredbandsoperatören Comhem går samman i ett gemensamt bolag.
– Vi gör detta för att kunna serva kunderna på ett bättre sätt så att vi får behålla dem, säger Comhems vd Anders Nilsson.

Sammanslagningen sker genom en aktiebolagsrättslig fusion, vilket innebär att Comhem absorberas av Tele2.

– Det innebär att vi kommer att bli en fullservice-leverantör av comhem-lösningar, något som varken Comhem eller Tele2 är i dag, säger Anders Nilsson, vd på Comhem.

Han kan inte i nuläget säga något om ifall sammanslagningen kommer att innebära några förändringar för de anställda.
– Det är alldeles för tidigt att säga, men det finns inga konkreta planer på att göra förändringar.

– Vi vet att kunderna efterfrågar i allt större utsträckning att vara uppkopplade hela tiden så det är allt viktigare att kunna erbjuda detta, säger han.

I samband med fusionen lämnar Tele2:s vd Allison Kirkby företaget och Anders Nilsson fortsätter som vd för sammanslagningen. Tillsammans höll de två under dagen en presskonferens där Allison Kirkby meddelade att hon är övertygad om att hon kommer överlämna bolaget i väldigt god form.

Även Anders Nilsson uttryckte entusiasm inför förändringarna.

– Vi kommer att gå från att vara en stark mobiloperatör och en stark fast operatör till att bli en ännu starkare leverantör av sömlös uppkoppling, sa Anders Nilsson under presskonferensen.

Det här behöver dock inte betyda att konkurrensen minskar i branschen. Bengt Nordström är analyschef på konsultbolaget Northstream och tror att det kan bli en fortsatt kamp om kunder mellan operatörerna även efter fusionen.

– Vi kommer att fortsatt få se en väldigt konkurrensutsatt marknad på tv, bredband och mobilt bredband, säger han till TT.

Telia, Telenor och Tele2, som under en tid varit de tre största bolagen i branschen, har inte skiljt sig nämnvärt vad gäller vare sig mobil telefoni, bredband eller tv-lösningar.

– Då är priset en viktig konkurrensfaktor och därmed är det också viktigt att få effektivitet i driften. Och det skapar en sådan här affär förutsättning till, säger analyschefen Bengt Nordström.

Mattias Grafström är vd på Telekområdgivarna, som ger hjälp till konsumenter om abonnemang för tv, telefoni och bredband, är förvånad över beskedet om sammanslagningen.

– Jo, det är en stor sak när två så pass stora aktörer går ihop, säger han.

Men han tror inte att konsumenter kommer märka av några större förändringar.

– Inte i närtid. Om man ser på hur det varit med tidigare sammanslagningar så brukar man behålla sitt varumärke och de avtal man har ett bra tag.

– På sikt kanske man tar fram nya erbjudanden och avtalsformer men det brukar dröja och lär säkert göra det nu också, säger Mattias Grafström.