Planerna på kulturhus i Uddevalla överklagas

1:31 min

Planerna på att bygga ett nytt kulturhus i museiparken i Uddevalla är troligen olagliga, menar Magnus Jacobsson (KD). Han tänker överklaga kommunfullmäktiges beslut.

Det kan bli käppar i hjulet på en gång för planerna på att bygga ett nytt kulturhus, evenemangslokal och hotell på gräsplanen mellan museet och Kampenhof.

I kväll ska kommunfullmäktige besluta om en avsiktsförklaring, alltså ett klartecken för att gå vidare med ritningar och andra praktiska detaljer som krävs för att kunna starta bygget.

Men oppositionspolitikern Magnus Jacobsson(KD) tänker överklaga, eftersom kommunledningen, med S, V och MP, lät uppdraget gå till entreprenören Per Arwidsson utan att någon annan fick chansen att lämna anbud.

Det strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU, menar Magnus Jacobsson:

– Här har man bestämt sig för bara en aktör, och man agerar utanför lagen om offentlig upphandling.

– Vi menar att det är olagligt. Enligt min mening är det ett korrupt beteende.

Frågan är om kommunen kan komma undan lagen om offentlig upphandling med argumentet att man enbart ska hyra lokaler till kommunens verksamheter av det privata fastighetsbolaget. Vad händer om det visar sig att det inte är lagligt ändå?

– Det är en hypotetisk fråga, säger kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S).

– Just nu finns det inget som talar för att det inte är lagligt. Skulle vi få på tafsen om att det är olagligt, då får man antingen se till att hantera det så att det blir juridiskt korrekt eller hitta andra lösningar, men det finns inget som talar för just nu att det inte skulle vara juridiskt korrekt.

Kommunfullmäktige ska fatta sitt beslut på onsdagskvällen. Om det överklagas kommer det inte att kunna verkställas innan alla instanser har fällt sina domar.