Rekordmånga nyanlända hos arbetsförmedlingen - men trenden vänder

1:30 min

Det finns nu rekordmånga nyanlända inskrivna på arbetsförmedlingen i Göteborg, knappt 2 500. Men under 2018 spås trenden vända.

– Vi hjälper folk att hitta butiker de letar efter, säger Abubakher Amiri, 22 år gammal från Afghanistan.

Abubakher, eller "Abu" som kollegorna i Nordstan kallar honom har sin gråa fleecejacka på sig med Nordstans logga på bröstet och texten fråga mig på ryggen.

Jobbet som värd har han fått genom ett samarbete mellan Nordstan och initiativet Opportunity day som riktar sig till nyanlända. Att ha ett jobb är avgörande för att bli en del av det svenska samhället säger "Abu". 

– Det är jättebra att jag kommer in i det svenska samhället. Jag lär mig om folk. Om vad man gör och inte gör, säger han. 

Utmaningen att få nyanlända i arbete har aldrig varit större, nya siffror över antalet nyanlända hos arbetsförmedlingen i Göteborg har presenterats idag 2 500 anmälda personer.

Men nu vänder det, menar Jonas Balte på arbetsförmedlingens etableringsavdelning. De nyanlända blir färre, arbetsmarknaden är stark och myndigheten har utvecklat sitt samarbete med andra aktörer.

 – Nu ser vi att det minskar, helt klart. De senaste åren har samverkar med kommunen och näringslivet blivit mycket bättre. Det är stor skillnad faktiskt, säger han. 

För "Abu" har jobbet i Nordstan öppnat dörren till en ny dröm om framtiden.

– Jag tänker bli ordningsvakt kanske. Jag har pratat med väktarna här i Nordstan, vi får se hur det blir, säger han.