Vrede bland ukrainare efter spektakulärt mord

2:22 min

Ett spektakulärt mord på en 38 årig advokat väcker vrede bland ukrainare. Fallet har på ett tydligt vis avslöjat att rättsrötan består trots löften om ett reformerat rättsväsende och en ny polis.  En mördare har gripits och erkänt, men ukrainare tror han agerar front för de verkliga förövarna.

– Om det här var ett normalt samhälle skulle Iryna ha suttit hemma, rättssystemet fungerat och hon hade inte blivit mördad, säger Rostislav Sjaposjnikov journalist, på nyhetstjänsten Dorosjnij kontroll - som betyder " vägkontroll ".

För det var en bilkrasch, som ledde till mordet på 38 åriga juristen Iryna Nosdrovska i nyårshelgen.

– Min syster dödades av en narkotikapåverkad man, men polisen slarvade med bevismaterialt, sa Iryna för två år sen när hennes 25 åriga syster körts ihjäl av en drogpåverkad man.

Mannen, brorson till en lokal domare, känd för att köra drogad, men skyddad av sin familj. Iryna drev fallet och lyckades till slut få Dmytro Rossosjanskij dömd till sju års fängelse.

Hon och hennes familj mottog flera hot.

– Min dotter vågar inte ens gå ensam till skolan, berättade Iryna i en tv-intervju.

I december begärde Rossosjanskij nåd och i rättssalen hotades Iryna igen av pappa Jurij Rossosjanskij 64 år. Hon skulle passa sig.

Men hon lyckades stoppa att Dmitry släpptes fri. 

Två dagar före nyårsafton försvann hon på väg hem och hittades 1:a januari mördad, med flera knivhugg i huvud och hals och slängd naken i en flod.

I Kiev demonstrerade upprörda för hennes skull och kritiken mot polisens agerande var massiv. På tisdagen häktades pappan för mordet och erkände.

– Sluta anklaga oss för att inte göra något, vi gör maximalt för att gripa skyldiga och ni måste bli bättre på att hjälpa oss och ge information, kommenterade polischefen i Kiev Vjateslav Abroskin.

Han hävdade också att mordet skett i affekt och inte var planerat.

Men den ovanligt snabba utredningen har spätt på misstron mot polisen. Ukrainare håller med familjen att de verkliga beställarna av mordet kommer gå fria.

De anser att domstolarna fortfarande inte är oberoende utan styrs av ekonomiska eller politiska makthavare. Allt för många ouppklarade mord och mördare, som tillåts gå fria påverkar opinionen här.