Raseri i Pakistan efter Zainabs död

I Pakistan har provinsregeringen i Punjab utlyst en belöning på motsvarande 750 000 kronor till den som kan bidra till att den skyldige till våldtäkten och mordet på den sexåriga flickan Zainab Ansari grips.

Flickan hittades i tisdags död i en sopcontainer i staden Kasur efter att hon varit försvunnen i flera dagar.

Hon hade utsatts för mycket grovt våld och brotten mot henne har utlöst kravalliknande protester i flera städer i Pakistan, och minst två människor har dödats när polis skjutit mot demonstranterna.

Världskända pakistanier som bland andra fredspristagaren Malala Yousafzai och oppositionspolitikern Imran Khan kräver ett stopp för de våldsamma villkor många av Pakistans flickor och kvinnor lever under.

Hashtaggen #JusticeForZainab - "rättvisa för Zainab" - har fått global spridning i sociala medier efter att sexåringen visar sig vara den minst tolfte flickan som våldtagits och mördats det senaste året enbart i Kasurdistriktet.

En kartläggning från 2011 placerar Pakistan på tredje plats när det gäller länder som är direkt farliga för kvinnor att leva i.

Utöver våldtäkter och mord utsätts pakistanska flickor och kvinnor regelmässigt för syraattacker, barnäktenskap och stening.

Anmälningarna om sexuella övergrepp ökade i Pakistan med tio procent det senaste året, under 2016 gjordes 4 000 anmälningar.