Teheran väntar på Trumps besked

1:45 min

Idag väntas USA:s president Donald Trump ge besked om huruvida landet ska dra sig ur det historiska kärnteknikavtalet eller inte. Avtalet går ut på att omvärlden får insyn i Irans kärnenergiprogram i utbyte mot att sanktioner mot landet lyfts.

Mina Jazayeri i Teheran säger att hon inte skulle bli förvånad om USA drog sig ur.

– Jag har slutat förvånas. Vi bor i ett land och i en region där vad som helst kan hända och också händer, jag har slutat förvånas.

Mina och hennes kompisar som driver ett hostel och kulturcenter i Teheran räknar upp förvånande saker som har hänt bara de senaste veckorna i Iran, som två jordbävningar, sedan protesterna som skakade landet och sedan att Donald Trump twittrade till stöd för demonstranterna. Inget förvånar oss längre, säger de.

Intill en tidningskiosk i centrala Teheran säger Ali att hotet om att dra sig ur kärnteknikavtalet från Donald Trump inte är någonting nytt för honom. Han menar att de är vana att leva under sanktioner i Iran.

– Vi har hört sådan här retorik förut. Vi är ett land med så många sanktioner mot oss, fler skulle göra situationen svårare, men inte stoppa oss eller regeringen från att fortsätta framåt.

En bit ifrån tidningskiosken står studenten Siamak. Han säger att hans egen ekonomi inte har förändrats sedan kärnteknikavtalet undertecknades, men han hoppas att det håller och att det på sikt leder till närmare relationer mellan Iran och omvärlden.

– Vi vill självklart också ha samarbeten med andra delar av världen. Precis som de europeiska länderna vill vi lära känna andra kulturer och vår ekonomi att förbättras, men tyvärr har jag ingen kontroll över det, säger Siamak.