Paddnacke ett växande problem bland barn

1:04 min

Det blir allt vanligare med paddnacke – alltså nack-och huvudvärk av för mycket surfande på mobiler och läsplattor. Problemen går nu ända ner till 4–5-årsåldern.

En större pågående tioårsstudie på Göteborgs universitet visar att hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen har nack- och ryggbesvär. Problemen börjar också bli vanliga hos barn.

Neo, 10 år, började få ont i nacken redan som femåring då han började använda läsplatta.

– Mobiltelefon, ipad, tv-spel... jag har ganska många olika grejer, säger han.

Sitter du länge också?

– Ja, ofta ganska länge, säger Neo.

Neos mamma tog honom till kiropraktorn Vibeke Veslehaug, och hon träffar allt fler barn med huvudvärk, nack-och ryggbesvär ända ner i 4-5-årsåldern.

– Vi ser att i ökande grad så söker barn till oss för vuxenbesvär. Med huvudvärk och smärta i nacke, axlar och rygg, säger Vibeke Veslehaug.

De som löper störst risk att få ont är de som skickar många textmeddelanden och som har huvudet böjt över en läsplatta eller mobil. Det är när vi böjer på huvudet som vi överbelastar nacken och det är det som ger värk.

Det finns inga siffror på hur vanligt det är att barn har värk. Men eftersom barn allt mer använder läsplattor och mobiler växer problemet, säger både sjukgymnaster och kiropraktorer SR har pratat med.