Nya regler får vedspisentusiaster att se rött

5:06 min

Om ett halvår ändras reglerna för gamla vedspisar vid nyinstallation, och detta har upprört vedspisentusiaster.
- Många har misstolkat, tror Lena Hagert Pilenås på Boverket.

- Det här innebär absolut ingen förändring för dem som redan har en vedspis, försäkrar hon.

Men de nya reglerna kommer innebära att det blir mycket svårare att få installera en gammal vedspis på grund av EU:s hårdare utsläppskrav.

- Det stämmer, och det är av två anledningar. Enligt Naturvårdsverket dör 1000 personer i förtid på grund av att det här är skadliga utsläpp, och EU kommer skärpa kraven inom kort. Då var det omöjligt för oss att ha kvar ett gammalt undantag som vi har haft för kökspannor.

Susanne Nyberg i Skruvstad använder sin köksspis dagligen för uppvärmning och matlagning. (hör reportage hos henne nedan) 
Hon är kluven till de nya reglerna:

- Jag kan förstå att man behöver se över allting när det gäller miljö. Men jag kan också förstå de som har renoverat en gammal fin spis som de inte kan sätta in, det är jättetråkigt.

Susanne är en av över 10 000 medlemmar i Facebook-gruppen "Vi som använder vedspis", där många är upprörda över de nya reglerna. Det har också startats ett "Vedspisuppror" i en annan grupp på Facebook.

- Vedspisar är ett fantastiskt komplement och nu talas det om att man ska kunna klara sig en vecka utan ström och då är ju en vedspis jättebra, påpekar Susanne Nyberg.

Men beredskapen att klara sig utan samhällets stöd vid kris och katastrof kommer inte påverkas av de nya reglerna, tror Lena Hagert Pilenås på Boverket.

- Om man ska installera en ny spis så finns ju alternativen att du både får frisk luft och möjlighet att elda och laga mat. Det har vi kontrollerat att det finns nya köksspisar med minskade utsläpp.

Enligt Hans Wikström, som är presstalesman för branschorganisationen Svenska brasvärmeföreningen, är de moderna köksspisar som medlemsföretagen tillverkar idag mer miljövänliga:

- Tekniken i braskaminer har gått väldigt mycket framåt de senaste åren och en undersökning som Energimyndigheten gjort visar att utsläppen går ner med uppåt 80 procent i en modern kamin, säger han.