Fransk seriemördarvåg i tv-utbudet

11 min

Under julledigheten dök två franska seriemördarserier upp i Netflix-katalogen. Roger Wilson och Linus Fremin jämför och tipsar om vilken ni ska se.

Det finns många likheter mellan de två franska serierna "Glacé" och "La Mante". Föga förvånande har de språket gemensamt, men bestialiska mord, skådespelare och en intrig där den polisen måste ta hjälp av en tidigare dömd för att lösa mordgåtan är andra gemensamma nämnare. Men vad handlar de om ifall vi tittar närmare?

"Glacé" utspelar sig i de franska Pyrenéerna. Martin Servaz, en alkoholiserad polis som håller sig nätt och jämnt flytande, får i uppdrag att utreda mordet på en häst som var värd 600 000 euro. Det dröjer inte länge förrän en dömd seriemördare, som sitter i fängelse, nästlas in i historien.

– Det bästa är att det är en speciell miljö med mycket snö och berg. Det är isolerat, vilket skapar en suggestiv känsla. Det är en bra mysterium i grunden. Men det är sex avsnitt som kunde ha varit tre. Det känns utdraget, säger Linus Fremin.

"La Mante", franska för bönsyrsan, handlar om två poliser som jagar en mördare som kopierar mord som begicks för 25 år av den ökända seriemördaren Bönsyrsan. Nu erbjuder hon sig att hjälpa poliserna, i utbyte att hennes son, som numera är en lagens man, träffar henne.

– Carole Bouquet som spelar Bönsyrsan är fantastisk. Hon är sval, elegant och typisk fransk. Och då tänker man inte att hon är seriemördare. Hon bor också i den finaste fängelsecellen jag sett, det är värt att se bara därför, säger Linus Fremin.

Den här serien är lite plattare berättad, med inte lika visuella miljöer, men den har också ett bättre tempo.

– Jag kunde inte sluta kolla på den, det var cliffhangers och den var mer effektiv. Om man vill ha en serie som man bara ska sträckkolla på tror jag att man kommer att fastna mycket lättare i den här serien, säger Linus Fremin.