Jihad bearbetar traumatiska minnen efter flykten

2:37 min

Jihad Eshmawi är en av många flyktingar som drabbats av posttraumatisk stress. Nu vill han att fler ska våga prata om psykisk ohälsa.

Under fredagen bjöd Riksförbundet Hjärnkoll in till seminarium om psykisk ohälsa och migration i Göteborg. En av föreläsarna var 26-åriga Jihad Eshmawi som drabbades av posttraumatisk stress efter att han flytt från kriget Syrien.

Innan han bestämde sig för att fly var han bland annat med om ett fruktansvärt trauma när bomberna föll över en moské och en FN-skola i närheten av hans hem i Yarmuk i Damaskus. 

– Ungefär tvåhundra personer dog och jag var där precis efter bombningen och försökte rädda dem som fortfarande levde. Jag fick samla ihop döda kroppar och försöka matcha delarna av döda människor så vi skulle kunna begrava dem med respekt. 

Den största andelen människor som dog i attacken var barn. Och bilderna har etsats sig fast i Jihads minne. När han till slut nådde Sverige fick han vänta på sitt asylbesked i över åtta månader. Då drabbades han av posttraumatisk stress, något som är vanligt för just nyanlända. 

Henry Ascher är professor och överläkare och arbetar vid flyktingbarnteamet på Angereds närsjukhus och han menar att den långa väntan på besked blir skadlig och fruktansvärt destruktiv.

– När man sitter sysslolös fullkomligt sköljer de traumatiska minnena över en om och om igen. 

Mycket av rehabiliteringen handlar om att återskapa den trygghet som man hade innan flykten. 

– Det handlar också om att lägga skulden för det som har skett eller det man har utsatts för på rätt ställe. Ofta tar man på sig skulden själv för det som har hänt, säger Henry Ascher.