Världsbanken vållar skandal i Chile – manipulerade siffror för ekonomin

2:03 min

I Chile riktar president Michelle Bachelet nu hård kritik mot Världsbanken, efter att det framkommit att institutionen manipulerat siffrorna för landets ekonomi.

Under Bachelets fyra år vid makten rasade Chile ner på Världsbankens lista över olika länders företagsklimat och konkurrenskraftighet. Världsbankens chefsekonom säger att manipulationen var politiskt motiverad.

Det var i fredags som Världsbankens chefsekonom Paul Romer i en intervju med tidningen Wall Street Journal erkände att man manipulerat siffrorna i den årliga rapporten Doing Business, som rankar världens alla länder efter företagsklimat och konkurrenskraftighet. Romer säger i intervjun att manipulationen troligen skett av politiska skäl.

Chile hade en god placering under högerpresidenten Sebastián Piñera, som styrde Chile mellan 2010-2014. Men sedan socialdemokraten Michelle Bachelet blev president har landets placering på listan kontinuerligt blivit sämre: från en 34:e plats för fyra år sedan till plats 57 förra året, som var ett viktigt valår i Chile.

Bachelets socialdemokratiska parti förlorade presidentvalet i december, framför allt på grund av den försämrade ekonomin. Sebastián Piñera återtar presidentposten i mars i år. Under valkampanjen refererade han flera gånger till Chiles försämrade placering på Världsbankens rankinglista, något som också diskuterades flitigt i landets medier.

Enligt Världsbankens chefsekonom har rankingen manipulerats genom att utvärderarna varje år adderat nya parametrar. Romer säger nu att företagsklimatet i själva verket inte alls förändrats under Bachelets tid som president. Han lovar i intervjun med Wall Street Journal att ändra listan och ber Chile om ursäkt. Världsbanken ska nu undersöka om liknande manipulation skett på andra håll.

Men ursäkten är inte nog för Chiles regering. Michelle Bachelet skrev igår på Twitter att hon kommer begära en oberoende utredning av vad som skett, och att Världsbankens förtroende är allvarligt skadat. Bachelet poängterade att Världsbankens ranking påverkar länders ekonomiska utveckling och investeringsmöjligheter.

Hennes finansminister skriver i ett uttalande att avslöjandet är en stor skandal, att Världsbankens agerat omoraliskt och att ursäkter knappast hjälper när skadan redan är skedd. Chiles center-vänster-koalition har nu begärt en extrainsatt debatt i kongressen.