Seriefiguren Bamse i amerikanska senaten

1:47 min

Nu har Bamse gjort debut i amerikanska senaten. Serietidningens satsning på serier om källkritik för barn lyfts fram som gott exempel.

Det är i en amerikansk rapport om ryskt hot mot demokratin som serietidningsbjörnen Bamse är med på ett hörn. Satsningen på serier för barn, där källkritik och vikten av att dubbelkontrollera information tas upp, fungerar i rapporten som ett gott exempel på hur propagandakampanjer kan motverkas.

En av serierna handlar om att Lille Skutt läst på internet att Bamse inte längre blir stark och Skalman frågar då om han kontrollerat källan.

Just falska nyheter och desinformation är något som är extra viktigt nu, inte minst inför höstens val och Sverige har haft besök av internationella experter i frågan.

Syftet för dem som sprider falsk information är ofta att skapa splittring bland befolkningen och påverka politiska skeenden. MSB, myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap, utbildar just nu bland annat valarbetare och redaktioner i Sverige för att motverka desinformation kring valet.

Men att också barn kan nås av information är något som uppskattats bland annat hos lärare och föräldrar, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör för serietidningen Bamse:

– Barnen tycker att det är spännande och roligt och det fungerar bra som ett diskussionsunderlag och ger en liten tankeställare.

Vad säger du om att Bamse tas upp i amerikanska senaten?

– Det är verkligen jätteroligt. Man tar upp Bamses insats som ett gott exempel på hur man kan sprida kunskap om falska nyheter till barn. Jag tror att många uppfattar Sverige som ett land som ligger lite i framkant i den här typen av frågor och även talar med barn om det.