Greklands parlament röstar om ytterligare åtstramningar

2:14 min

I kväll väntas Greklands parlament rösta om de sista åtstramningarna som krävs för mer pengar från de internationella långivarna. Men många i landet är pessimistiska.

– Varje gång säger de att det här är de sista åtgärderna som kommer att vidtas, men sedan blir det ändå bara mer av samma, säger Atenbon Thanos Athanasopoulos.

Många han känner har flyttat utomlands för att framtiden är så osäker. Vi vet ingenting, säger Thanos.

I fredags stod Aten delvis stilla när bland annat tunnelbaneanställda gick ut i strejk, mot de hårdare strejkregler som parlamentet väntas rösta igenom ikväll.

Till skillnad från dagens 20 procent måste minst 50 procent av medlemmarna i en fackförening stå bakom en strejk för att den ska få hållas. Grekland har sett runt 50 generalstrejker sedan den ekonomiska krisen bröt ut för åtta år sedan.

Parlamentet väntas också rösta igenom en lagändring som ska snabba på utförsäljningen av egendom från människor som inte kan betala sina skulder.

Men Greklands vänsterledda regering, som kom till makten för tre år sedan med löfte om ett slut på den här typen av åtstramningspolitik, försäkrar att det värsta snart är över och framhåller att dagens lagstiftningspaket också innebär höjda barnbidrag.

Den nya lagstiftningen är ett krav från långivarnas sida för att betala ut nästa omgång nödlån på minst omkring 45 miljarder svenska kronor.

Premiärminister Alexis Tsipras har sett sin popularitet sjunka stadigt sedan hans regering gick med på nytt tufft räddningspaket sommaren 2015 men nu hoppas han bli den grekiske premiärminister som efter alla år av åtstramning faktiskt tar landet ur krisen. I augusti i år löper det nuvarande räddningspaketet ut och därefter är det meningen att Grekland ska stå ekonomiskt på egna ben.

Regeringen framhåller också att arbetslösheten sjunkit; från nära 28 procent för några år sedan till knappt 21 procent i dag. Det senaste året har också inneburit ekonomisk tillväxt. Fast många greker har svårt att se ljust på framtiden och de två kommande åren väntas ytterligare skattehöjningar och pensionssänkningar som man redan beslutat om att träda i kraft.