Spansk flyktinghjälpare förhörs i Marocko

1:35 min

En spansk aktivist som hjälper flyktingar i nöd i Marocko har förhörts av marockanska myndigheter, misstänkt för att "främja olaglig immigration".

I mer än 15 år bott har Helena Maleno och arbetat i Marocko med migrationsfrågor och mänskliga rättigheter. Hon har dokumenterat övergrepp mot flyktingar och många människor har också ringt hennes telefon med nödanrop från gummibåtar i Medelhavet.

Enligt webbplatsen 20 minutos är det den typen av samtal som gjordes mellan 2012 och 2014, som ligger till grund för förhören nu. Spansk polis gjorde en förundersökning som las ner, men ärendet skickades vidare till Marocko. Där misstänks nu Helena Maleno för att ha sysslat med trafficking och som det heter "främjat olaglig immigration"; att ha hjälpt flyktingar.

Det är ett arbete som en av de organisationer som hon arbetar med, Caminando Fronteras tidigare har prisbelöntas för.

Helena Maleno ska förhöras på nytt den sista januari.

En talesperson för hjälporganisationen Caminando Fronteras säger till spanska medier att man är rädd att humanitärt arbete ska kriminaliseras i Marocko.

Den spanska aktivisten får stöd från 200 spanska kulturpersonligheter som filmregissören Javier Bardem och flera hjälporganisationer, samt inte minst flyktingar som är tacksamma för hennes arbete.

Flyktingströmmarna till Spanien mer än fördubbaldes i fjol jämfört med året innan. Fler än 25.000 migranter kom till Spanien ifjol, enligt flyktingorganisationen IOM.