Samebyar kräver lagstiftning mot rovdjursförluster

1:06 min

Samtliga samebyar i Jämtland, Härjedalen och Dalarna kräver i ett öppet brev till regeringen att regeringen genast lagstiftar om rovdjursförluster för rennäringen till den nivå som riksdagen har beslutat, det vill säga att högst 10 procent av renarna ska bli dödade av rovdjur.

Längst ner i artikeln kan du läsa samebyarnas öppna brev till regeringen.

I höstas beslutade länsstyrelsen i Jämtland om skyddsjakt på lodjur och järv i förebyggande syfte för att minska skadorna på rennäringen. Bägge besluten överklagades till förvaltningsrätten som i början av december beslutade att stoppa jakten. Därefter överklagade länsstyrelsen det beslutet till kammarrätten som även den stoppade den förebyggande skyddsjakten.

Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie sameby är rosenrasande.

- Domstolarnas uppgift är att se till vilken lagstiftning som finns och hur den ska efterlevas och det är ju just därför vi behöver att riksdagens beslut ska bli lagstiftning. Nu gör ju domstolarna en annan tolkning, säger Marianne Persson till P4 Jämtland.

Samebyarna skriver i det öppna brevet att riksdagens mål om att max 10 procent av renarna ska bli rovdjursoffer, inte efterlevs och att det nu är regeringens ansvar att se till att beslutet följs. Om det inte gör det brukar det leda till lagstiftning.

- Vi kräver en lagstiftning. Det är ett år sen som SSR, vår organisation, gjorde en hemställan hos regeringen om lagstiftning om att maximalt 10 procent av renhjorden ska bli rovdjursmat. Det riksdagen har beslutat och ingenting har hänt. Så den här domen som kammarrätten tagit, får oss att se rött. Man gör som man traditionellt har gjort i Sverige, man tittar bort, när det gäller samiska frågor. Jag är rosenrasande, säger Marianne Persson till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio