Urstark techmarknad i Kina

1:00 min

Två kinesiska techbolag går mot börsen med skyhöga värderingar. Det är ett tydligt tecken på Kinas starka marknad för högteknologi.

Det kinesiska techbolaget Lufax planerar en börsintroduktion och samtidigt går kinesiska mobiltillverkaren Xiaomis planer på att ta sig till börsen in i en ny fas. Båda företagen kan få rekordvärderingar och är en del av Kinas glödheta marknad för högteknologiska företag.

Kinesiska Lufax sysslar med något som kallas peer-to-peer-långivning. Det alltså en webbtjänst som knyter ihop kapitalstarka personer med någon som vill låna pengar.

Enligt South China Morning Post planeras nu en börsintroduktion i april till en värdering på motsvarande 480 miljarder kronor, vilket skulle göra det till Kinas näst högst värderade företag inom fintechbranschen.

Samtidigt går mobiltillverkaren Xiaomi vidare med planerna på en börsintroduktion. Enligt CNBC talas det om en värdering på över 800 miljarder kronor.

Det är två exempel på den mycket starka marknaden i den högteknologiska branschen i Kina. Ett tecken på det var inte minst årets stora CES-mässa i Las Vegas. Där kom var tredje företag som ställde ut från Kina.

Samtidigt är det inte att sälja prylar utan att sälja tjänster och innehåll som är mest värdefullt i dag, likt Google och Facebook. Även här har kinesiska bolag tagit stora kliv med exempel som Tencent och Alibaba. De har än så länge vuxit sig enorma på hemmamarknaden men börjar nu blicka ut i världen.