Cannabis i topp bland aktiesparare

2:07 min

Nya siffror från nätmäklaren Nordnet visar att tre av de sju mest handlade aktierna i år är utländska cannabisaktier.
– Det är en boom, säger sparekonom Joakim Bornold.

På kort tid har utländska cannabisaktier blivit några av de mest populära aktierna bland svenska småsparare.

En av de som satsat pengar är Marina Trenkoska.

– Jag tror att marknaden för medicinsk cannabis kommer att bli större och större, och det är skönt att investera i något som man vet vad det är och vad verksamheten går ut på, säger hon.

Trots att det är något som är olagligt här hemma?

– Ja, det är olagligt här hemma just nu, säger hon och fortsätter:

– Jag har jag läst på väldigt mycket och medicinsk cannabis är inte ett problem för mig, även om allt kan missbrukas.

Hos Nordnet, en av de största nätmäklarna, är tre av de sju mest nettoköpta aktierna i år, sett till antal köpare, kanadensiska cannabisaktier.

– Det är verkligen en boom i handeln i de här aktierna. Om man ska jämföra, normalt är de mest köpta aktierna bolag som H&M, Ericsson och kanske Investor, men i dag det alltså det kanadensiska cannabisbolaget Aurora som är störst hos oss. Det säger något om hur stor den här handeln är, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Vissa menar att det inte bara som privatperson är oetiskt att handla, utan också av er att tillhandahålla handel, i de här aktierna?

– Ja, och den frågan ställs på sin spets här eftersom det är en vara som är olaglig här i Sverige. Men då måste man komma ihåg att bolagen har en laglig verksamhet och att de driver den på marknader där det är lagligt, säger Joakim Bornold.

De etiska aspekterna har inte hindrat intresset från att skjuta i höjden på bara några veckor. Förklaringen är att allt fler amerikanska delstater, bland annat Kalifornien, legaliserat cannabis. Något som fått vissa av aktierna att mer än dubblas i värde.

En annan del av förklaringen är draghjälpen från aktieforum och aktiegrupper på Facebook. Vissa, med flera tusen svenska medlemmar, handlar enbart om cannabisaktier.

Det var också efter ett tips i en Facebookgrupp som Marina Trenkoska började handla. Men hennes investeringar har gått både upp och rejält ner, och hon varnar andra för att ryckas med för lätt.

– Det finns alltid personer som tror att de ska haka på senaste trenden och går in med allt de har, och så förlorar de. Jag skulle aldrig gå in med allting, det är för skakigt, säger hon.

Joakim Bornold jämför med andra branscher där många aktiesparare bränt sig rejält.

– Vi kan ta Fingerprint som var väldigt hett och hela branschen med fingersensorer. Det är visserligen något helt annat, men ändå liknande exempel på när det uppstår en bransch och en marknad där det fullkomligt exploderar och där det är svårt att hitta rätt, säger han.