Ingen lag på sotning i köksfläkten

0:42 min

I Örnsköldsvik är det många privatpersoner som blir uppringda av ett företag som menar att det är lag att köksfläkten rensas. Men någon sådan lag finns inte.

Enligt Arne Persson som arbetar vid Brand och säkerhet på Örnsköldsviks kommun är det ett 20-tal personer som har ringt till kommunen och undrat vad det är som gäller.

Personerna som ringer har fått ett samtal där ett företag bland annat säger att det är lag på att ventilationskanalen i spisfläkten måste rensas varje år. Det är också de som har hört att hemförsäkringen inte gäller om inte fläkten är sotad. 

Men det stämmer alltså inte. 

– Det finns inget lagkrav på att rensa ventilationskanalerna längre, säger Ulf Artursson som är chef över Örnsköldsviks sotningsdistrikt. 

Däremot fanns det en sådan bestämmelse fram till 2004 men det ändrades då lagen gjordes om. Ulf Artursson rekommenderar att man rensar ungefär vart fjärde år lite beroende på hur mycket den används. 

– Det är att luras tycker jag, säger Ulf Artursson om att det finns de som menar att det är lagstadgat att rensa ventilationskanalerna i köksfläkten.