Serbisk politiker mördad i Kosovo

1:16 min

En serbisk politiker i Kosovo har mördats. Oliver Ivanovic sköts till döds när han anlände till sitt partikontor i Mitrovica i norra Kosovo tidigare idag. I protest mot dödskjutningen har Serbien deklarerat att landet avbryter sin medverkan i de av EU organiserade diplomatiska samtalen mellan Serbien och Kosovo i Bryssel.

Oliver Ivanovic var en av de mest framträdande serbiska politikerna i Kosovo. Efter kriget i slutet av 90-talet hade han en nyckelroll i förhandlingarna mellan Kosovo, Serbien, FN, Nato, och EU.

2016 dömdes Ivanovic till nio års fängelse för krigsbrott, för inblandning i morden på fyra kosovoalbaner under kriget. Men rättegången ogiltigförklarades, domen upphävdes, och Ivanovic släpptes ur fängelset i väntan på en ny rättegång.

Ivanovic betraktades dock av de flesta som en relativt moderat serbisk politiker i Kosovo. Han förespråkade mer dialog mellan serber och albaner i Kosovo.

Kosovo deklarerade ensidigt självständighet från Serbien 2008. Det var ett beslut som drevs igenom av den albanska majoritetsbefolkningen, och som den serbiska minoriteten i norra Kosovo kraftigt motsatt sig. Serbien har aldrig erkänt Kosovos självständighet, och relationerna mellan regeringarna i Belgrad och Pristina har varit minst sagt ansträngda.

2013 gick däremot båda regeringarna med på att delta i samtal i Bryssel för att på sikt normalisera relationerna, ett krav från EU för att på sikt kunna bevilja både Serbien och Kosovo EU-medlemskap. De här samtalen har alltså Serbien nu dragit sig ur på grund av mordet på Ivanovic.