Riksdagsmajoritet vill utreda tredje kön

1:31 min

En majoritet i riksdagen vill utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige. Det visar Ekots rundringning.

Centerpartiet säger nu för första gången ja till en utredning.

– Centerpartiet tycker att det är bra. Vi vet att det finns människor som inte känner en viss tillhörighet till ett manligt eller kvinnligt kön, och det är viktigt att vi tar deras situation på allvar och att den här frågan utreds, säger Centerpartiets talesperson Ola Johansson till Ekot.

En statlig utredare föreslog nyligen att regeringen bör tillsätta en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige.

Det skulle bland annat innebära ett rättsligt erkännande av icke-binära, alltså personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor, enligt förslaget, som också går ut på att införa könsneutrala personnummer.

Utredningen är under våren ute på remiss, och det är oklart vad som händer med frågan före valet.

Men en majoritet av riksdagspartierna ställer sig nu bakom förslaget att utreda möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar den rundringning som Ekot har gjort.

Båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är för. Så här säger Socialdemokraternas talesperson Hillevi Larsson.

– Jag hoppas att det blir en utredning om den här frågan, både för att det är viktigt för de berörda, men även för att vi måste se till så att det fungerar i praktiken, eftersom hela vårt system när det gäller folkbokföring och personnummer i dag är kopplat till könen man eller kvinna, säger Hillevi Larsson.

Även Vänsterpartiet förordar en utredning om ett tredje juridiskt kön, säger partiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö.

- Det hurrar vi för, det har vi kämpat för ganska länge nu. Tittar man runt om i Europa, så har Tyskland infört det här redan, och det är ju trist att vi ligger ganska långt efter, säger Karin Rågsjö.

Hur stor fråga är det här egentligen?

- För de personer det här berör är det en jättestor fråga. För transsexuella till exempel, för där är det en otroligt hög andel som har psykisk ohälsa, och kan man minimera det på alla sätt så är det jättebra, säger Karin Rågsjö.

Men frågan splittrar alliansen. Liberalerna och Centerpartiet säger ja till en utredning om ett tredje juridiskt kön, medan Kristdemokraterna och Moderaterna står fast vid sitt nej.

- Vi kommer inte att protestera om regeringen skulle välja att tillsätta en sådan utredning, och när den kommer fram så kommer vi förstås att titta på de argument som finns. Men vi har för dagen ingen annan uppfattning än vi haft tidigare i själva sakfrågan, säger Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet.

Sverigedemokraterna kan tänka sig en utredning, men vill i så fall att den inte bara ska fokusera på frågan om att införa ett tredje juridiskt kön, förklarar partiets talesperson Mikael Eskilandersson.

- Framför allt en utredning av hur man ska definiera kön totalt sett, om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön, eller om man bara ska ha biologiska kön, säger Mikael Eskilandersson.