"Fortfarande gammelmansidealen som gäller"

2:25 min

Radiosportens ridsport-referent Christian Olsson har följt Peder Fredricson under flera år. Det här är hans betraktelse av årets Jerringprisvinnare.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Jerringprisvinnaren Peder Fredricson ger ett mycket balanserat, vänligt och tillmötesgående intryck, tänker jag.

Fast i går, i någon av de allra första intervjuerna efter att han vunnit sitt andra raka Jerringpris lät han glimtvis lite trött… lite uppgiven kring avigsidorna, som han upplevt med Jerringpriset. 

Peder sa ungefär: ”Jag tar gärna emot all den glädje och all den kärlek som Jerringpriset kommer med, men jag skulle gärna slippa det andra..”

Det finns, ju, ganska mycket av det där ”andra”, av invändningar mot och ifrågasättanden av Peder Fredricson som ”rimlig” och ”värdig” vinnare av Jerringpriset; därtill många mil av rent ridsporthat i olika kommentarsfält på nätet – och det är kanske inte så konstigt att även tålmodige Fredricson, till slut, tycker att det är jobbigt att så ofta tvingas försvara sig själv och sin sport, och verkligen få kämpa för att bli accepterad som en idrottsutövare.

Fredricson är en av världens bästa i en stor global sport, en som vinner stora tävlingar OCH folkets kärlek och beundran i så stor utsträckning att han belönas med Jerringpriset två år i rad.

Kanske tänker han att det är konstigt att det i Sportsverige 2018 fortfarande är gammelmansidealen som gäller i så stor utsträckning.

De där att egentligen bara konditionsidrottare och enstaka förekommande, manliga, bollspelare är accepterade som RIKTIGA idrottare.

Kanske tycker Peder att det är underligt att kommentatorer med spruckna röster hävdar dessa gammelmansideal samtidigt som de underkänner svenska folkets sätt att tänka och rösta i Jerringprisomröstningen.

Vad han än tänker, Peder Fredricson, så är det bara i enstaka andetag han gett ledtrådar om viss leda. I övrigt spelar han, som vanligt, spelet i det allra mest eleganta registret.

Han har i dag, till exempel, med vänlig röst föreslagit att formuleringar i Jerringprisets förutsättningar skulle ändras. Så att framtida pristagare ska få det lite lättare att njuta av folkets kärlek:

Det ÄR skillnad på vinnare och andra.