Nytt möte för att lösa namnkonflikten om Makedonien

2:04 min

I dag möts representanter för Grekland och Makedonien på FN-högkvarteret i New York för att inleda nya samtal om den mer än 25 år långa namnkonflikten länderna emellan.

Grekland anser att Makedonien genom att kalla sig så i praktiken gör anspråk på grekiskt territorium.

Hur en slutlig lösning kan komma att se ut är mycket oklart och bland många greker är kompromissviljan näst intill obefintlig.

– Makedonien är Grekland. Att vara makedonier innebär att man är grek, säger Dimitra Kyriakou, som promenar med sin syster Athina i centrala Aten.

De vill inte att grannlandet i norr, som i Grekland kallas Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien, förkortat Fyrom eller kort och gott Skopje, som huvudstaden heter, ska använda sig av begreppet Makedonien överhuvudtaget.

För dem är Makedonien en region i norra Grekland. Punkt.

Men i dag möter FN:s särskilde sändebud i namnkonfliktfrågan, Matthew Nimetz, företrädare för regeringarna i Aten och Skopje för att sondera terrängen inför de nya förhandlingar som väntar under våren.

En öppning ses sedan oppositionen i Makedonien tog över regeringsmakten förra året.

Den tidigare regeringen som styrde landet i över tio år fördjupade tvärtom konflikten genom att bland annat uppföra statyer av den grekiska krigarkungen Alexander den store och döpa landets största flygplats efter samma kung. Ett tecken, menar man i Grekland, på att grannen inte bara gör anspråk på grekiskt land utan också på Greklands historia.

Att finna en lösning på konflikten är en förutsättning för ett för makedonsk del hett efterlängtat Nato- och på sikt också EU-medlemskap.

Ett tänkbart kompromissnamn som nämnts i spekulationerna är "Nya Makedonien" men i Grekland finns starka krafter, som till exempel den inflytelserika ortodoxa kyrkan, som säger nej till alla förslag där Makedonien ingår som en del av landets namn.

Fast Atenbon och kocken Manos bryr sig inte.

– Så länge som gränserna är desamma spelar det ingen roll vad de kallar sig. Det finns Aten i USA också. Inte bryr vi oss om det, säger han.