Falska nyheter försvårar arbetet med att utrota sjukdomar

2:00 min

Forskare oroas över att spridandet av falska nyheter och ovetenskaplig information om vaccinationer kan försvåra arbetet med att utrota sjukdomar.

En liten grupp högljudda vaccinationsskeptiker påverkar de som är tveksamma och får dem därmed att avstå från vaccin. Det varnar forskare från the Vaccine Confidence Project för.

The Vaccine Confidence Project är en internationell kartläggning över inställningen till vaccin. Forskare där varnar i en debattartikel i amerikanska tidskriften Wired för att falska nyheter och misstro mot vetenskaplig expertis kan få sjukdomar som idag nästan är utrotade att blomma upp igen.

Ett bra exempel på sådana sjukdomar är mässlingen.

– Det finns inte en enda studie som visar att vaccin skyddar mot sjukdomar, säger Britt Wandschneider i Kiel i norra Tyskland.

Hon är mamma till två barn som är helt ovaccinerade. Enligt henne saknas det vetenskapliga belägg för att vaccin fungerar och är säkra att använda. Åsikter som helt motsäger vad medicinsk expertis står för.

Globalt sett är Europa den del av världen där motståndet mot vaccin är som starkast. En förklaring enligt forskare är att sjukdomarna här hos oss har blivit ovanliga. Därmed har de blivit ett abstrakt hot som en välmående befolkning slutat bry sig om.

Samtidigt sprider en liten hård kärna vaccinationsskeptiker ovetenskaplig och felaktig information som i sin tur påverkar den mycket större gruppen människor som är tveksamma förklarar Michael Kundi, professor vid det medicinska universitetet i Wien.

– Därför hör vi argument som kommer från vaccinmotståndarna också från de här människorna.

Enligt Michael Kundi är misstron mot vaccin den huvudsakliga orsaken till att Europa misslyckades med målsättningen att utrota mässlingen till 2015.

– Vi misslyckades med att utrota mässlingen till 2015, huvudsakligen på grund av vaccinationsskepsis.