Delade meningar om uranbrytningsförbud

2:24 min

Åsikterna går isär när det gäller förslaget om förbud mot uranutvinning. Naturskyddsföreningen hade velat se ännu skarpare förslag  – Svemin befarar betydande konsekvenser för gruvnäringen.

Naturvårdsverket la i höstas fram ett förslag till regeringen om en begränsning av möjligheterna till uranbrytning i Sverige. Prospektering ska dock fortfarande vara möjlig enligt förslaget

Verket föreslår att ett förbud mot uranutvinning måste utformas på ett sätt så att det inte hindrar utvinning av andra mineraler.

Förslaget har nu varit ute på remiss och möts alltså av blandade reaktioner. Branschföreningen Svemin avstyrker förslaget i sin helhet – föreningen befarar att förslaget får betydande negativa konsekvenser för svensk gruvnäring.

-Vi är rädda för att bli ännu krångligare att få tillstånd för gruvverksamhet. Vi jobbar ju för att få processerna enklare att genomföra men vi är rädda för att det här kan ytterligare komplicera det hela, säger Per Ahl, vd för Svemin.

Det finns fler kritiska remissinstanser.

Både Chalmers tekniska högskola och Luleå tekniska universitet befarar att förslaget kan försvåra en framtida brytning av sällsynta jordartsmetaller – farhågor som delas Aura Energy A, som bedriver prospekteringsverksamhet i Häggån i Jämtland,

Även Energiföretagen, Statens geologiska undersökningar och Bergsstaten har invändningar mot förslaget.

Men det finns också remissinstanser som välkomnar Naturvårdsverkets beslut.

Naturskyddsföreningen tillstyrker huvuddragen i förslaget om ett principiellt stopp för uranbrytning och att exkludera uran som koncessionsmineral enligt minerallagen.

Däremot hade föreningen gärna gått sett att förslaget hade gått ett steg längre med förbud ett generellt förbud mot prospektering och utvinning av uran i alunskiffer.

- Vi ser att det finns en öppning för att utvinna uran från biprodukter. Den möjligheten vill vi täppa till, säger Karin Lexén, generalsekreterare vid Naturskyddsföreningen.

Kommunerna Arjeplog, Åre, Östersund och Berg är kommuner med uranfyndigheter som lockat till sig prospekteringsföretag.

Alla fyra kommuner tillstyrker förslaget om utvinning av uran för framställning av kärnbränsle.

Men Bergs kommun delar Naturskyddsföreningens inställning om en ännu skarpare lagstiftning som rör prospektering samt möjligheterna att bryta alunskiffer.

Den fortsatta processen ligger nu i regeringens händer, som i första hand ska gå igenom de remissvar som inkommit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio