Fondsparandet närmar sig Sveriges BNP

1:51 min

Den samlade fondförmögenheten i Sverige övergick vid årsskiftet för första gången 4 000 miljarder kronor. Summan har därmed fördubblats på tio år.

Siffrorna redovisas av branschorganisationen Fondbolagens förening där Johanna Kull är sparekonom.

– Det motsvarar nästan hela Sveriges BNP, eller 400 000 per invånare. Men då ska man komma ihåg att ungefär hälften är pensionspengar och hälften är privat sparande

Ytterligare drygt 500 miljarder kronor har svenska medborgare i olika fonder idag jämfört med för ett år sedan. Den främsta förklaringen till det är aktieuppgångarna, såväl runt om i världen, som i Sverige.

– Ungefär tre fjärdedelar är värdeökning och en fjärdedel är nya insättningar. Så det har ju blivit en skjuts av att börsen gått upp nu sex år i rad.

Det samlade fondvärdet på nu alltså över 4000 miljarder kronor är dubbelt så stort som det var för tio år sedan.

En ny fondlagstiftning sedan årsskiftet med syfte att förmå fondbolag och distributörer att mer tydligt redovisa kostnader och avgifter, kanske kan öka intresset ytterligare.

Medan betydelsen är mer oklar efter intåget under fjolåret av så kallade robotrådgivare. Alltså där individuella placeringsförslag ska ges automatiskt via nätet utifrån bland annat önskad risk och placeringstid.

Popularitetslistan fortsätter att toppas av globalfonder och Sverigefonder med breda aktieplaceringar. Men samtidigt gick det under 2017 att märka av ett växande intresse för särskilt en marknad säger Johanna Kull:

– Vi har hittat tillbaka till Asien och till tillväxtmarknaderna. Och där är det framför allt bredare Asienfonder följt av Kina fonder om vi väljer. Asien tillhör ju också årets börsvinnare, så det kanske inte är så konstigt att vi tittat lite extra just på den typen av fonder.