Löfven utesluter inte militär: Vi måste göra vad som krävs

1:45 min

Statsminister Stefan Löfven säger efter partiledardebatten på onsdagen att han inte utesluter att svensk militär kan sättas in mot kriminella gäng.

I Partiledadebatten sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet förklarar krig mot den organiserade brottsligheten och föreslog att militär ska kunna sättas in mot gängkriminaliteten.

Efter debatten säger Stefan Löfven att han inte utesluter att militär kan sättas in.

– Det är inte min förstahandsåtgärd men vi måste göra vad som krävs för att den organiserade brottsligheten ska bort ifrån Sverige, den kväver vårat samhällsbygge, säger statsministern.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) avvisar först tanken på att sätta in militär. På en fråga av TT på en presskonferens sa Morgan Johansson så här:

– Det ser jag inte som aktuellt. Vi har de polisiära resurser som vi behöver ha för att stävja just det här väldet. Vi har kraftsamlat i de områden vi pratar om. Dessutom för att klara den här typen av konflikter måste man ha kompeten och polisen har den kompetensen men det har inte militären. 

Men någon timme senare när ministrarna hunnit samordna sej och Ekot ringer upp Morgan Johansson har han ändrat sej. Han stödjer nu Statsminsiter Stefan Löfvens uttalande att det inte kan uteslutas att militär kan sättas in mot kriminella gäng.

– Statsministern tänker sig situationer som skulle vara väldigt extrema och då måste man tänka igenom vilka möjligheter man i så fall har för att komma tillrätta med sådana situationer, säger Morgan Johansson (S).