Mätningar ger Finlands sittande president segern

1:39 min

Om en vecka ordnas det presidentval i Finland och på onsdagen inleddes förhandsröstningen. Också i Sverige kan röstberättigade rösta i förväg.

Söndag 28 januari hålls den första omgången i presidentvalet i Finland. Blir det en omgång till, ordnas det i mitten av februari.

Från och med idag och fram till den 23 januari är det möjligt för de röstberättigade att förhandsrösta i Finland.

De personer som är bosatta i Sverige och har rätt att rösta i presidentvalet, kan rösta på många olika orter till och med den 19 eller 20 januari.

Just nu tyder det mesta på att Finlands sittande president, Sauli Niinistö blir omvald för en ny sex års period.

Opinionsundersökningarna ger Niinistö ett stort försprång till de andra kandidaterna och det är inte uteslutet att han vinner redan i den första omgången - vilket skulle vara historiskt i modern finländsk historia.

Niinistö behöver få mer än hälften av de röster som har angivits för att väljas i en första omgång. Om så inte är fallet går de två kandidater som fått flest röster till andra valomgång.

I tidigare val har Niinistö kandiderat för Samlingspartiet, denna gång gör han det för en valmanförening.

En valmansförning det innebär att kandidaten behöver samla ihop 20 000 så kallade anhängarkort som sedan ska godkännas.

Förutom Niinistö ställer sju andra kandidater upp, bland andra Pekka Haavisto från de Gröna som förlorade mot Niinistö i den andra omgången i valet för sex år sedan.

Men även andra välbekanta namn från den finländska politiken, bland annat flera före detta ministrar: Matti Vanhanen från centern, socialdemokraternas Tuula Haatainen, Nils Torvalds från Svenska Folkpartiet, Laura Huhtasaari från Sannfinländarma, Merja Kyllönen från Vänsterförbundet och så veteranpolitikern Paavo Väyrynen som ställer upp för en valmansförening.