
"Konsthistorier" - när public service är som bäst
SVTs "Konsthistorier" är både en historielektion om pionjärer inom konsten och samtida konstnärskap. Sigrid Hjertén och Liselotte Watkins är de första två som möts.
Första säsongen av "Konsthistorier" sändes i januari 2017 och fick ett mycket positivt mottagande. Säsong 2 är om möjligt ännu bättre, tycker Kulturredaktionens Nina Asarnoj.
Upplägget är snarlikt, under rubriker som "porträtt", "landskap" eller "mytologi" möter samtida illustratörer, målare och skulptörer - konstnärer ur det förflutna. Liselotte Watkins kommunicerar bortom tiden med modernisten Sigrid Hjertén, Simon Stålenhag närstuderar landskapsmålaren Ellen Trotzig, Jacob Dahlgren pratar mönster med popkonstnären Barbro Östlihn, Klara Kristalova knådar lera med Hertha Hillfon, Helena Blomqvist besöker Tyra Kleen i Riddarhuset och Linnea Sjöberg väver ikapp med Hannah Ryggen.
Den närmast intuitiva programformen där den nutida konstnären förhåller sig till en historisk kollega med ett likartat uttryck fungerar fantastiskt väl. Genom intervjuer med konsthistoriker och andra svenska och internationella konstnärer med anknytning till temat, breddas bilden.
"Konsthistorier" är pedagogiskt och allmänbildande men låter oss också få vandra sida vid sida med dem som har som jobb att närstudera verkligheten och förvandla den till konst. Det är mycket inspirerande.