Ny lag ska stoppa det Ungern kallar illegal migration

1:57 min

Ungerns regering trappar nu ytterligare upp kampen mot den ungersk-amerikanske finansmannen och filantropen George Soros. Han anklagas för att försöka tvinga på Ungern flyktingar.

Igår presenterades ett nytt lagförslag som man döpt till "Stoppa Soros-lagen" och som bland annat ska försvåra för organisationer i Ungern som på olika sett hjälper flyktingar och migranter.

Det nya lagförslaget, förklarade Ungerns inrikesminister Sándor Pintér på en presskonferens i går, har som syfte att bekämpa den illegala migrationen.

Förslaget, sade han också, är en direkt följd av den nationella rådgivningskampanj som pågick i landet i höstas och som gick under benämningen "stoppa Sorosplanen".

Själv säger den ungerskfödde George Soros att det inte existerar någon sådan plan, men i Ungern fortsätter regeringen hävda att finansmannen - genom ekonomiskt stöd till flyktingvänliga organisationer och genom ett aktivt lobbyarbete vill underlätta för flyktingar att komma till Europa och tvinga alla länder att öppna sina gränser.

Lagförslaget som presenterades i går innebär bland annat att organisationer som får pengar från utlandet och som, citat "stöder illegal migration" ska tvingas att registrera sig och rapportera om sin verksamhet.

De utländska pengarna ska också beskattas. Intäkterna ska, enligt förslaget, gå till det ungerska gränsskyddet.

Regeringen föreslår också att det ska bli möjligt att stoppa utländska medborgare som arbetar för illegal invandring från att komma till Ungern.

På en direkt fråga under gårdagens presskonferens sade regeringens talesperson Zoltán Kovács att det skulle kunna gälla till exempel George Soros.

Ungerns regering under ledning av premiärminister Viktor Orbán har kritiserats hårt för lagar och regler som kritiker menar underminerar demokratin och mänskliga rättigheter i landet.

I tisdags kom den amerikanska organisationen Freedom House med sin årliga rapport och där placerar man Ungern på sista plats i EU när det gäller den demokratiska utvecklingen.

Tillsammans med Polen är Ungern också det EU-land där läget försämrats under året som gått.

I april hålls parlamentsval i Ungern och med en svag och splittrad oppositionen är det få som tvivlar på att Viktor Orbán tar hem en enkel seger - för tredje valet i rad.