Nytt samarbete gör att fler marockaner utvisas

1:04 min

Ett nytt samarbete mellan Sverige och Marocko kring fingeravtryck har gjort att många personer med utvisningsbeslut har kunnat identifieras, och därmed tas emot i Marocko.

– Vi har fått till stånd ett väldigt bra samarbete med marockanska myndigheter, och fått en fungerande rutin som vi är väldigt nöjda med, säger Per Löwenberg som är gruppchef på nationella gränspolissektionen.

Många av de unga marockaner som sökt sig till Sverige de senaste åren har saknat tillräckliga asylskäl, och en del av dem har hamnat på gatan och fastnat i kriminalitet och drogmissbruk.

Tidigare har det varit svårt att utvisa personer i den här gruppen. Dels har det inte gått att fastställa identiteten hos många av dem, dels har Marocko varit ovilligt att samarbeta.

Men under förra året inleddes ett nytt samarbete, där den svenska polisen och Migrationsverket kunde börja kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko, och det har gjort att många fler har kunnat identifieras, och därmed tas emot i Marocko.

Antalet verkställigheter till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 ifjol, enligt statistik från Kriminalvårdens transportenhet.

Justitieminister Morgan Johansson välkomnar det förbättrade samarbetet. Han ser det som resultatet av den dialog som regeringen haft med marockanska företrädare på senare år. Marocko har inte fått något i utbyte för att gå med på det här, säger han.

– Nej, det finns inga villkor i det här, säger Morgan Johansson. Utan det hänger samman med att man från marockansk sida har förstått att också Marocko tjänar på att ta ansvar för sina egna medborgare.

Sedan samarbetet inleddes i början av förra året har ungefär 450 ärenden skickats över till Marocko. I 75 procent av fallen har personer kunnat identifieras.

Av de som uppgett att de är under 18 år visar sig det vara fel i 90 procent av fallen, säger Per Löwenberg vid Gränspolisen.

Men samtidigt som det nu blivit enklare att verkställa utvisningarna, är det fortfarande ett tufft arbete, säger han.

– Det här är en otroligt utsatt grupp. Och det är också ett otroligt svårt jobb att utföra de här utvisningarna.