Här duschas de äldre av en robot

2:03 min

I Karlstad har äldreomsorgen börjat använda en duschrobot.

En del av kommunens äldre har nyligen fått sin första robotdusch och förhoppningen är att liknande verktyg ska hjälpa vården att klara utmaningen när allt fler blir gamla.

En av dem som prövat duschroboten är Kerstin Andréasson.

– Den var bra, men den hade sina fel och brister också, säger Kerstin Andréasson.

Roboten som duschar henne står på en mötesplats för äldre i Karlstad. Den är en av fem prototyper som just nu testas runt om i Sverige.

Den ser ut ungefär som en bubbelpool, inuti en duschkabin, som man sitter i. Sex duschmunstycken fram, två bak och ett under rumpan. Roboten kan även skjuta tvål på den som blir duschad.

Att mycket sker automatiskt gör det lättare för funktionsnedsatta att duscha själva.

– Vill jag läsa tidningen eller vill jag gå på toaletten? Vad det än är jag vill så är det någonting som kommer inifrån mig, säger Anna-Karin Skoglund som är arbetsterapeut på Resurscentrum i Karlstad.

Hon är övertygad om att teknik som ger mer självständighet ger högre livskvalitet.

– Så fort jag behöver hjälp så kommer det någon annan och bestämmer hur det där ska göras. Då bestämmer jag inte över mig själv längre. Då tappar man självförtroendet och med det en del av sitt liv, säger Anna-Karin Skoglund.

Den här typen av robot är en del av en bredare utveckling som hon kallar för välfärdsteknik.

För kommunen handlar det om att frigöra personal för annat och att öka livskvalitén för de äldre. Men i och med att de äldre blir allt fler, litar man också på tekniken för att stoppa kostnadsökningen.

En del anhöriga till äldre är däremot negativa till robotar i vården. Det har arbetsterapeuten Anna-Karin Skoglund fått erfara, när äldreomsorgen i Karlstad tidigare infört en robot som matar äldre och torkar efter toalettbesök.

– Då kommer det någon och säger ”Nej, ska ni ha sådana här? När ska människor få social kontakt?" Men det är liksom inte det som det handlar om, säger Anna-Karin Skoglund.

Kerstin Andréasson som blivit duschad av roboten håller med. Självständigheten är det positiva med tekniken. De brister som hon pratade om tidigare handlar mer om temperaturen på vattnet och riktningen på duschstrålarna.

– Jag skulle vilja ha en ställning bak så där som ser ut som en dusch. Där jag kan få vatten så att det kommer i håret, säger Kerstin Andréasson

Tror du att det kommer?

– Det får vi hoppas, säger Kerstin Andréasson och skrattar innan hon fortsätter.

– Den innovationen bjuder jag på.