Jonas Sjöstedt: Utrikesministern borde agera

1:18 min

Efter att Turkiets armé i dag inlett en militär flygattack mot kurdiska YPG-mål i Afrin i Syrien, så kräver nu Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att utrikesminister Margot Wallström omgående ska agera.

– Jag tycker att hon omedelbart ska kalla till sig den turkiske ambassadören i Stockholm och säga att det här kan vi inte godta. Ni måste lämna det här området i Syrien ifred.

I eftermiddags började attackplan från Turkiet bomba kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien. Det uppges vara ett led i en turkisk operation mot den kurdiska milisen.

Turkiets agerande är oacceptabelt, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Det här är helt vidrigt. Det var ju kurderna som besegrade islamska staten, som besegrade terroristerna. Nu anfaller Turkiet för att de är rädda för att kurderna ska få frihet att styra sig själva. Det här är inte bara politiskt helt fel det här är också ett brott mot folkrätten och internationellt lag.

Jonas Sjöstedt säger att omvärlden nu måste pressa Turkiet, och vill alltså att utrikeminister Margot Wallström ska kalla till sig Turkiets ambassadör i Stockholm.

Varför skulle Turkiets ambassadör bry sig om vad Sverige säger?
– Vi vet att turkarna är känsliga för vad omvärlden säger. Protesterar Sverige, protesterar EU, och säger att det får politiska och ekonomiska konsekvenser. Då tror jag att det är det enda som kan få president Erdogan och Turkiet att visa återhållsamhet.

Utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera Jonas Sjöstedts krav.