Hotellattacken i Kabul: Riktade in sig på utlänningar

1:26 min

Mer än 30 människor dödades i helgens hotellattack i Kabul enligt afghanska säkerhetskällor. Antalet kan öka och angriparna förefaller ha riktat in sig på utlänningar.

"Var är utlänningarna, skrek en av angriparna efter att jag sagt att jag är afghan och de skonat mig."

Så berättar ett vittne som befann sig på en av Hotel Intercontinentals restauranger för BBC efter han befriats av afghanska säkerhetsstyrkor, uppger TT.

Dramatiska TV-bilder visade hur människor nu på morgonen försökte fira sig ner ur den brinnande byggnaden med hjälp av lakan.

Det var vid niotiden på lördagskvällen, lokal tid, som de beväpnade männen tog sig in i hotellet började skjuta och kasta handgranater på sin väg upp i den sex våningar höga byggnaden. Det femstjärniga hotellet Intercontinental ligger på en kulle i utkanten av Kabul.

Vid attacken fanns många samlade på hotellet, det pågick ett stort bröllop och många hade anlänt för en konferens som skulle ha hållits idag. Men minst runt 160 människor lyckades ta sig ut ur hotellet och av de var minst 40 utländska medborgare.

Enligt TT uppger UD att det inte finns några uppgifter om att svenskar är drabbade.

Det är fortfarande oklart hur de beväpnade männen kunde ta sig in men inrikesministern Nasrat Rahimi säger till Reuters att ett privat företag tog över säkerhetskontrollen för bara några veckor sedan.

Tre angripare uppges ha dödats. Talibanrörelsen har via e-post sagt sig stå bakom dådet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den amerikanska ambassaden gick för ett par dagar sedan ut med en varning om att de fått indikationer på att en attack var nära i Kabul och att just hotell kunde vara målet.

2011 utsattes samma hotell också för en attack och då dödades 21 människor den gången låg talibanerna bakom terrorattentatet.