Sverige ställer sig bakom krav på extramöte i FN:s säkerhetsråd

2:06 min

Frankrike begär ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd om Turkiets offensiv i ett kurdiskt område i norra Syrien.

Sverige, som också sitter i säkerhetsrådet, ställer sig bakom kravet. Det bekräftar UD för Ekot.

Frankrike vädjar om ett slut på aggressionerna, och vill ha ett extra möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera Syrien. Det gäller då såväl Afrin som Ghouta och Idlib, två andra områden där läget är extra illa just nu.

– Frankrike är mycket oroat av situationen i Syrien och den brutala försämringen, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Och på söndageftermiddagen meddelade Utrikesdepartementet att Sverige ställer sig bakom Frankrikes begäran om ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd. 

Men Paul Levin som är föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholm universitet tror att det kan bli svårt för säkerhetsrådet att komma överens om hur man ska agera. 

– Jag tror att FN:s möjligheter är ganska begränsade. USA har ju uttalat sig kritiskt till den här operationen, medan Ryssland har varit kluvet.

Och han menar att Rysslands agerande kan bli avgörande för hur FN agerar i frågan. 

– Problemet för Ryssland är att man vill ha goda relationer med både Turkiet och den kurdiska YPG-milisen. Så Ryssland kommer att behöva gå en balansgång och vi får se vad det resulterar i om det tas upp i säkerhetsrådet, säger Paul Levin.

Enligt den turkiska statskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia avancerar nu de turkiska styrkorna sida vid sida med den turkiskstödda rebellstyrkan Fria syriska armén.

Erdogan säger att hans styrkor kommer att krossa syriskkurdiska partiet PYD, dess väpnade gren YPG och PKK tills ingen finns kvar, och att YPG inte kan luta sig mot USA:s stöd för att besegra Turkiet. 

– Det verkar som om Ryssland, som har trupper stationerade i Afrim, och Turkiet har gjort någon slags överenskommelse som gör att det nu är möjligt för Turkiet att gå in. Det är också så att Turkiets ilska har växt över att USA har stöttat den här YPG-milisen, säger Paul Levin.