Regnér säger nej till samhällskontrakt

1:15 min

Regeringen har inga planer på att förverkliga förslaget om samhällskontrakt som i dag presenterades av Nätverket mot hedersrelaterat våld.

Nätverket mot hedersrelaterat våld föreslår bland annat ett samhällskontrakt för nyanlända. Förslagen fördes fram på DN Debatt i dag av nätverkets representanter, som dessutom skickade en uppmaning till jämställdshetsminister Åsa Regnér (S) om att bemöta deras förslag. Vilket hon nu också gör.

– Vi ska ha ett samhällskontrakt på så vis att människor som bor i Sverige efterföljer lagar och regler på jämställdhetsområdet, men inte ett fysiskt sådant, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S)

Jämställdhetsministern säger alltså nej till förslaget från Nätverket mot hedersrelaterat våld. Nätverkets debattinlägg sker mot bakgrund av årsdagen för hedersmordet på Fadime Sahindal 2002. Nätverket tycker att det i kontraktet ska framgå vilka normer som gäller i Sverige kring kvinnors och homosexuellas rättigheter.

– Man ska skriva under det, annars kan man inte söka asyl i Sverige, säger Maria Rashidi till Ekot.

Åsa Regnér tycker dels att kontraktet inte behövs, men också att det inte når alla dem som redan bor i Sverige och som tillämpar hederskulturen.

– Utbildning för nyanlända är obligatorisk sedan den 1 januari, och där stärker vi innehållet vad gäller jämställdhet och kunskap om sexuella rättigheter. Men det gäller inte bara nyanlända, det gäller påfallande ofta unga som söker skydd trots att deras familj bott i Sverige i två-tre generationer.