Tiotusentals unga sparare tar stora risker

1:55 min

Det är högkonjunktur och full fart på bolag och börsen och det märks på ett oväntat sätt. De som tar stora risker med sitt sparande blir fler, upp emot 100 000, enligt nätmäklare.

Det är framför allt unga män som diskuterar snabba klipp på olika forum på nätet.

"Ett relativt säkert kort. Det kan bli en månraket om man lyckas. Kan lätt öka 1000 procent!"

Så låter det i en diskussion, bland många, på ett aktieforum på nätet. Satsa på Fingerprint, bitcoin, marijuana-aktier eller någon glittrande ny teknologi och ”bli rik fort!” Men Fingerprint och bitcoin har rasat i kurs och bränt fingrarna på tusentals.

– 30 000 är inne i cannabis just nu, samma 30 000 är inne i bitcoin, 70 000 har varit inne i Fingerprint. Totalt sett rör det sig om 100 000, det kanske är fler, säger Claes Hemberg som är sparekonom på nätmäklaren Avanza.

Att högriskspararna blivit fler beror på högkonjunkturen, säger han.

– Efter många bra börsår får vi mycket bättre självförtroende. När vi är duktiga på någonting tycker vi att vi är proffs på det, och vi kanske tar för mycket chansningar just nu.

En riktig högrisksparare tycker inte att han - för det är nästan alltid en han - själv är det. Han tycker att han fattar smarta beslut.

Några tecken, enligt Claes Hemberg, på att du är högrisksparare: Du lyssnar inte på råd från proffs utan bara på andra lika frälsta. Du försöker övertala folk du känner att göra som du. Du lägger en stor del av inkomsten eller mer på riktiga chansningar.

Claes Folkmar på föreningen Aktiespararna tycker att man kan prata om det här beteende i samma andetag som spelberoende.

– Eftersom diskussionen pågått när det gäller spelbolagen, att man kanske ska begränsa spelandet för människor som kanske uppvisar destruktiva tendenser, så tror jag att man lika väl kan bli beroende av att ägna sig åt olika vildsinta spekulationer på börsen via produkter som kanske knappt känner till, säger Claes Folkmar chef för marknads­bevakningen på Aktiespararna.

Han tycker att nätmäklare som Avanza och andra kanske bör avstå från att förmedla vissa värdepapper.

– De kan också begränsa utbudet genom att säga nej till vissa leverantörer. Det tror jag är fullt möjligt, säger han.