M-topp föreslog dotter till kulturråd i Nordanstig – anmäld för jäv

1:57 min

Moderaternas gruppledare i Nordanstig har anmälts för jäv till Förvaltningsrätten sen han föreslagit sin dotter som partiets representant i kommunens kulturråd.

– Han lade förslaget på sin dotter, han deltog i överläggningen och han var med om beslutet, säger Eva Andersson, SD, som gjort anmälan till Förvaltningsrätten.

Det var på ett kommunstyrelsemöte innan jul som Tor Tolander föreslog dottern Saga Tolander som representant i kommunens kulturråd.
SD-politikern Eva Andersson beskriver att förloppet gick så snabbt att ingen hann reagera förrän beslutet klubbats igenom.

– Jag kom hem och tog reda på fakta i kommunallagen. Jag anser att det är ett solklart fall och anser att det är min skyldighet att besvära mig över en sådan här sak.

Eva Andersson lämnade sen en anmälan till Förvaltningsrätten om jäv.
Tor Tolander beskriver att det är svårt att få fram politiker i mindre kommuner och säger att Saga Tolander var enda namnet när frågan diskuterades på partimöten innan.

– Det är möjligt att det var ett formellt fel, men för att de ska vara jäv så måste man dra nytta av situationen. Jag föreslog ett namn som hela vår partigrupp röstat fram under två möten, säger Tolander. 

Tor Tolander har fått stöd av kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Monica Olsson. I sitt svar till Förvaltningsrätten skriver hon att Kulturrådet inte har "något rättsligt bestämmande inflytande och inte handhar varken egna ärenden, utövar drift eller tillsyn av kommunal verksamhet".
Men förklaringarna imponerar inte på Olle Lundin, professor i Förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. "Ett solklart fall av jäv", säger han och meddelar att kommunallagen är lika för alla offentliga styrelser, nämnder och råd.

Hur det än går när Förvaltningsrätten fattar sitt beslut de kommande veckorna så är Tor Tolander irriterad av ha blivit anmäld.

– Det finns ett annat sätt att undvika det här, och det är att bara nominera människor som man ogillar och inte känner, säger han.