Dottern: Svenske förläggaren gripen på nytt i Kina

0:33 min

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har återigen gripits i Kina, säger hans dotter Angela Gui. UD bekräftar uppgifterna att Gui Minha gripits under lördagen men vill inte gå in på detaljer.

Enligt dottern greps Gui Minhai i lördags av omkring tio civilklädda poliser när han befann sig på ett tåg mot huvudstaden Peking för att få vård på Sveriges ambassad.

– Trots att jag inte är helt överraskad så var det såklart en chock. Jag är väldigt rädd att det innebär att hans tid i Kina blir ännu mer utdragen. Jag är väldigt orolig över att jag kanske inte får prata med honom igen på ett väldigt långt tag, säger dottern till Radio Sweden.  

Angela Gui uppger att hennes pappa har fått en diagnos som kan vara livshotande. 

– Så jag är väldigt orolig över hur han mår med tanke på att han kanske inte har så lång tid kvar, säger hon till Radio Sweden. 

– Det jag kan konstatera är att vi har full kännedom om det som har inträffat, säger Patric Nilsson, kansliråd på utrikesdepartementet. De här händelserna hanteras med största allvar och vi har vidtagit kraftfulla åtgärder på högsta politiska nivå. 

Gripandet ska ha skett inför ögonen på två svenska diplomater. Ett tiotal civilklädda poliser lev ombord tåget och förde ut Gui Minhai, enligt dottern.

Detaljerna kring gripandet är ännu okända, liksom var Gui Minhai befinner sig efter gripandet. New York Times rapporterar att kinesiska myndigheter anklagar Gui Minhai för att ha delat hemlig information med svenska diplomater och för att ha träffat dem olagligt.

Kinesiska myndigheter vill inte kommentera händelsen, enligt NYT.