Lyckad anställning av långtidsarbetslös

2:13 min

En del chefer kanske är tveksamma att anställa någon som har varit arbetslös länge. Men det finns exempel på att det kan fungera väldigt bra.

Johan Nestor är chef på ett Ikeavaruhus och han tycker att den satsning som Borlänge kommun gör är bra:

– Just i  det här fallet att få ut flera i arbete, det är ju jätteviktigt, att så många som möjligt kan bidra till arbete i den här regionen.

Började som daglig verksamhet

I Borlänge i Dalarna får långtidsarbetslösa personer jobb av kommunen, när ett privat företag anställer en sådan person. Det här projektet heter "Dubbelt upp" och det har Klartext berättat om nyligen.

Ikea är med i det projektet. En som har fått jobb på Ikea är Tobias Lyckholm. Han har en lindrig utvecklingsstörning och började på Ikea som en daglig verksamhet i ett samarbete mellan Ikea och kommunen.

Men nu har han fått ett vanligt jobb på Ikea. Och Johan Nestor är glad över att Tobias jobbar hos dem.

– Det har varit jättespännande att se den utveckling som har blivit med Tobias, där han hade handledning hela tiden i början och där han nu sedan i september är helt självständig.

Det har hänt mycket för honom?

– Det har hänt jättemycket för honom och jättemycket för oss. Vi har lärt oss mycket av honom och det är fantastiskt kul att se hur han hjälper våra kunder.

Han har själv sökt sig från paketeringen till att hjälpa kunder?

– Ja så är det för många och Tobias är ett jättegott exempel på det, att ju mer säker man känner sig på det man började med, så är man mer aktivt ute och hjälper våra kunder, att de får rätt grejer med sig hem.

Och vad var det som avgjorde att ni till sist anställde honom?

– Vi tyckte att det var så spännande att se den utveckling vi har sett hittills, så vi ville verkligen se den fortsätta. Och ur mitt perspektiv att se när Tobias började hos oss, där han är nu och interagerar med andra människor, vi kunde verkligen inte stå emot att fortsätta den resan.