Nytt luftvärnssystem kan få betydligt högre prislapp än budgeterat

1:09 min

Priset på det nya luftvärnssystem Sverige vill köpa kan springa iväg. Den offert på Patriot som Sverige beställt kan innebära ett pris på 25 miljarder kronor istället för de tio miljarder som tidigare nämnts.

– Vi har valt från FMV att gå in med en väl tilltagen lista på vad vi önskar köpa. Det har vi gjort för att skapa oss handlingsfrihet. Dels när vi ser priset på enskilda delar och sen för att vi i framtiden ska kunna köpa utan att fastna i nytt kongressbeslut i USA, säger Joakim Lewin som är planeringsansvarig för luftvärn på Försvarets materielverk.

När det i höstas stod klart att Sverige ville förhandla vidare om köp av amerikanska Patriot som nytt luftvärnssystem så nämndes en kostnad på drygt tio miljarder för ett köp av fyra enheter med radar, ledning och avfyrningsramper som kan skydda fyra områden.

Av den svenska begäran om en offert som inom kort kan godkännas av USA:s kongress framgår att Sverige vill få ett pris inklusive 200 PAC3-robotar för att möta ryska ballistisk Iskanderrobotar och 100 enklare robotar.

En så stor mängd robotar beräknas kosta 15 miljarder, enligt FMV, men så många kommer inte Sverige köpa, allt för att få en rimlig grundkostnad och sedan stegvis eventuellt köpa in fler robotar.

Joakim Lewin hoppas ändå på ett pris på dryga tio miljarder, men frågan är hur få robotar då Sverige egentligen får.

– Det är inte helt utan robotar. Då skulle systemet vara ganska meningslöst. Men däremot är det viktigast att komma igång med utbildning och träna förbandet och till det krävs det materiel, säger Joakim Lewin.

Om Sverige till slut exempelvis skaffar 150 robotar skulle totalpriset kunna bli 17-18 miljarder kronor.

Ett alternativ för att hålla nere priset är att Sverige inte köper fyra enheter till de två luftvärnsbataljonerna utan bara tre.

Men då skulle på lång sikt bara tre i stället för fyra begränsade områden i Sverige kunna skyddas mot eventuella ryska raketattacker.

– Naturligtvis kan det bli så. När vi ser priserna får vi göra den bästa lösningen vi kan och se om den fortfarande är meningsfull, säger Joakim Lewin.

Kritiker har menat att ett fransk-italienskt luftvärnssystem, SampT, skulle vara billigare och bättre. FMV bekräftar att deras grundläggande bud med fyra enheter och ett antal robotar var på ungefär 8,5 miljarder kronor.

Men enligt FMV passar Patriot bättre i kombination med Gripenplanen och det tyska luftvärn som redan köpts och som ska täcka lägre nivå. 

– Men den hotbild Försvarsmakten fastställt och de krav man ställt till oss blev Patriot ett bättre alternativ,säger Joakim Lewin.