Gui Minhai bortförd igen – Sverige kallar upp Kinas ambassadör

1:53 min

I lördags fördes bokförläggaren och den svenske medborgaren Gui Minhai bort av kinesiska myndighetspersoner, mitt framför ögonen på två svenska diplomater. Gui Minhais dotter, Angela Gui, säger att hon är orolig för sin far.

– Trots att jag inte kan säga att jag är helt överraskad så var det såklart en chock. Jag är väldigt rädd att det här kan innebära att hans tid i Kina kommer att bli ännu mer utdragen, och jag är väldigt orolig över att jag kanske inte får prata med honom igen på länge, säger Angela Gui.

Gui Minhai släpptes från kinesiskt fängelse i oktober men har sedan dess suttit i husarrest i staden Ningbo, utanför Shanghai.

Bortförandet skedde på ett tåg mot Peking som Gui befann sig på då han tillsammans med de svenska diplomaterna var på väg till Sveriges ambassad för en läkarundersökning.

Han ska ha fått symptom som kan tyda på att han drabbats av nervsjukdomen ALS. Det var anledningen till att han tillsammans med de svenska diplomaterna var på väg till Sveriges ambassad, där han skulle undersökas av läkare.

Men resan fick ett abrupt slut när tio civilklädda män steg på tåget under ett stopp, och förde bort Gui. Det är oklart varför han fördes bort, och var han nu befinner sig. Kinesiska myndigheter har inte velat uttala sig om händelsen överhuvudtaget. Men att han fördes bort i lördags bekräftas av svenska UD. Utrikesminister Margot Wallström vill dock inte gå in på några detaljer.

– Den svenska regeringen har ingående kännedom om vad det är som har hänt, och jag har kallat upp Kinas ambassadör. Jag har även blivit utlovad besked om Gui Minhais öde, och därför så vill jag av omsorg om honom inte för dagen säga något mer, säger Margot Wallström.

Gui Minhai skrev och publicerade böcker i Hongkong. Böckerna handlade ofta om kommunistpartiet och dess ledare. Det är ett känsligt ämne i Kina, men i Hongkong råder i alla fall formellt pressfrihet.

När Gui befann sig i Thailand 2015 försvann han plötsligt. Han fördes bort av kinesiska agenter, och togs till Kina. Officiellt anklagades han för att 2003 ha kört rattfull och varit inblandad i en trafikolycka som krävde en ung kvinnas liv.