Kina: Diplomater måste respektera kinesisk lag

2:36 min

Kinesiska utrikesdepartementet säger att svenska diplomater kan ha brustit i respekt för kinesisk lag i samband med det nya gripandet av bokförläggaren Gui Minhai, rapporterar vår korrespondent i Peking.

– Problemets kärna är att ingen utländsk medborgare, inte heller ambassad- eller konsulattjänstemän får bryta mot internationella eller kinesiska lagar medan de arbetar i Kina, svarade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Hua4 Chun1ying2 på utländska journalisters frågor om vad som hänt i fallet Gui Minhai.

Hon antydde därigenom att kinesiska myndigheter ser problem med hur svenska myndigheter har försökt att bistå den svenske förläggaren Gui Minhai.

Gui som publicerade böcker i Hongkong om bland annat kinesiska ledares privatliv, försvann från sin semesterbostad i Thailand 2015. Han hölls i förvar av kinesiska myndigheter och ska sedan i oktober ha hållits under övervakning i staden Ningbo.

Han ska tidigare ha uppgett för bekanta att han söker vård för allvarliga hälsoproblem. Enligt förläggarens dotter Angela Gui var han på väg till ett läkarbesök tillsammans med två svenska tjänstemän då han åter fördes bort under en tågresa i lördags.

Varken kinesiska eller svenska myndigheter har hittills bekräftat var Gui försvann, eller var han befinner sig nu.

Det oroar dem som verkar för att Gui Minhai ska släppas fri, bland dem ordföranden i en av de oberoende kinesiska Pen-klubbarna för kinesiska författare, Huang Beiling. 

– Om Sverige vill kalla sig ett demokratiskt land kan man inte låta världens journalister och alla som bryr sig om Gui Minhai bara gissa vad som hänt, säger poeten och författaren Huang Beiling som är gammal vän till Gui Minhai och lever i exil i Taiwan. 

Svenska UD har från början framhållit att man försöker att verka för Gui Minhais rättigheter genom så kallad tyst diplomati, och har sagt sig agera på hög politisk nivå efter det senaste försvinnandet.

Men Huang Beiling menar att bristen på uppgifter riskerar att göra att Gui Minhais fall faller i glömska. Han ser paralleller till det som hände Nobels fredspristagare författaren Liu Xiaobo. Han dömdes till ett långt fängelsestraff och dog under 2017, en kort tid efter att han tillåtits flytta till ett sjukhus. Han hade då utvecklat sista stadiet av levercancer.

– Om vi hade vetat tidigare att Liu Xiaobo hade fått levercancer hade vi inte väntat tills han var döende med att vädja för honom, säger Huang Beiling som är mycket orolig då Gui Minhai misstänks ha drabbats av en allvarlig nervsjukdom.