#GirjasMotStaten

Girjas sameby vann mot staten

Hovrätten dömde till Girjas fördel mot staten i den stora rättegången om jakt och fiske på samebyns betesmarker i fjällen. Men hovrätten väljer en annan linje än tingsrätten.

Längst ner i artikeln kan du läsa hela domen.

Idag föll domen mellan Girjas sameby och svenska staten i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå. Och precis som i Gällivare tingsrätt står samebyn som vinnare.

Men till skillnad från i tingsrätten får inte Girjas sameby, i förhållande till staten, ensamrätt till småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen. Hovrätten väljer en annan linje som innebär att ingen av parterna kan hävda ensamrätt till jakten och fisket.

Det anförda leder sammanfattningsvis till följande slutsatser. Samebyn har bättre rätt än staten till jakt efter småvilt och till fiske inom Området. Eftersom staten inte har någon rätt till jakt eller fiske inom Området, får staten inte i egenskap av fastighetsägare upplåta rätt till jakt efter småvilt eller till fiske inom Området. Bestämmelserna om att det ankommer på länsstyrelsen att pröva frågor om upplåtelse av rätt till jakt och fiske inom Området strider inte mot de grundlagsfästa skydden för egendom och mot diskriminering eller mot svenska regler om urfolks rättigheter.

1993 beslutade Riksdagen att ändra småviltsförvaltningen. Samebyarna fråntogs då sin rätt att vara remissinstans och tappade inflytande i jaktfrågorna. Idag förvaltar länsstyrelsen småviltsjakten och fisket.

Det stora missnöjet bland samebyarna ledde till att Girjas sameby och Svenska samernas riksförbund 2009 stämde staten för att få prövat vem som har rätten att förvalta småviltsjakten och fisket på samebyns renbetesområde i fjällen.

I februari 2016 vann samebyn i tingsrätten, men staten överklagade till hovrätten som idag kom med domen i samebyns favör.

Eftersom Girjas är pilotsameby kan det i förlängningen komma att handla om jakt- och fiskerättigheter i hela renskötselområdet, eller nästan halva Sveriges yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio