Kraftig ökning av rån mot barn

1:37 min

Rånen mot barn har ökat dramatiskt i Stockholm de senaste åren. Under tisdagsmorgonen genomförde polisen tillslag på en rad platser efter den senaste tidens rånvåg mot barn i Nacka.

Förra veckan skedde ett uppmärksammat rån i Nacka där en åttaåring bestals på sin mobiltelefon när han var på väg för att få skjuts hem från skolan.

Rånet är bara ett i raden av rån mot barn som skett i kommunen den senaste tiden – i början på december skedde inte mindre än fem rån mot barn på samma dag.

År 2013 anmäldes åtta rån mot barn i Nacka. 2017 hade den siffran stigit till 38 stycken. Men det finns dock vissa brister i statistiken, som att vissa fall kan ha anmälts mer än en gång.

Men Nacka kommun är inte ensamt om att se en kraftig ökning. Mellan 2013 och 2017 ökade antalet rån mot barn med över 60 procent i länet.

Marcus Warneby är gruppchef för ungdomsutredningar på polisen i Nacka. Han tror att en förklaring är att ungdomar i dag har allt dyrare saker, något som gör dem mer attraktiva som brottsoffer.

– Jag tror också att polisens omorganisation är en stor del i det hela. Vi har gått från att ha 12-15 närpoliser i yttre tjänst som jobbat uppsökande med ungdomar till att vi i dag har tre, fyra poliser som jobbar med samma arbetsuppgifter.

Marcus Warneby vill inte överdiva rånrisken men varnar samtidigt för att vinterjackor i tiotusenkronorsklassen kan göra barn och unga mer utsatta.

– Som förälder ska man fundera på vad det betyder när man ger sin ungdom den senaste dyra vinterjackan för tio tusen kronor eller en mobiltelefon för ett antal tusenlappar. Man applicerar attribut på dem som gör att de blir väldigt enkla måltavlor.