Pussy Riot-medlemmar söker asyl i Sverige

1:14 min

Två medlemmar i den ryska performancegruppen Pussy Riot har sökt asyl i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Till Ekot säger en av dem, Lusine Djanyan, att de har förföljts och misshandlats i sitt hemland.

– Till exempel, när jag går ut på promenad med mitt barn, så har det kommit fram två från antiterrorpolisen och börjat inleda ett samtal. Och då är det svårt att göra sig av med dem. Och om man motsätter sig så säger de att de i så fall behöver vidta åtgärder, berättar Lusine Djanyan.

Lusine Djanyan och hennes man Aleksej Knedljalkovskij bor i dag tillsammans med sitt tvååriga barn på ett flyktingboende i mellansverige. Där har de varit sedan tio månader tillbaka, dit de tog sin tillflykt från Ryssland.

De berättar att de båda fram tills dess hade misshandlats, förföljts, fängslats och trakasserats i sitt hemland, efter deras performancegrupp Pussy Riots olika Putinkritiska aktioner.

Gruppen har blivit känd över hela världen, men den förföljelse de känner i hemlandet har lett till att de inte längre kan leva kvar i Ryssland, berättar Lusine. Därför söker de nu asyl i Sverige.

– De tio senaste månaderna i Sverige har varit de lugnaste i hela mitt liv. Nu när jag behöver minnas det så kommer oron tillbaka, säger hon.